Manual de utilizare a creierului

Patrick Overton: “Cand ajungem la capatul luminii noastre si avem tendinta sau nevoia sa pasim in intunericul necunoscutului trebuie sa avem incredere ca se pot intampla unul din urmatoarele doua lucruri: fie vom gasi un loc stabil pe care sa ne sprijinim pasii, fie vom fi invatati sa zburam.”

In ultima perioada am citit cateva carti interesante in care sunt prezentate unele tehnici de accelerare a invatarii/acumularilor de informatii. Toti ne dorim sa invatam si sa punem in aplicare rapida ceea ce dobandim intelectual in decursul studiilor noastre. Dupa cum am mai spus intr-un articol anterior, propunerea unui tel in viata nu este suficient; astfel bagajul de cunostinte trebuie suprasolicitat pana explodeaza si atrage atentia celor din jur.

Un prim exemplu pe care vi-l propun este cel legat de “Metoda Pegword” (peg = carlig) Acest procedeu de memorare rapida poate fi folosit cand anumite informatii ordonate sau numerotate trebuie sa fie tinute minte.
Mai pe scurt, pegwords sunt cuvintele care se pot asemana cu numere sau care pot avea o corelatie spre acestea. Iata cateva exemple:

Ex.1

1 – o lumanare,
2 – o lebada,
3 – trident,
4 – o masa,
etc…
Pentru a memora o lista de cumparaturi care contine mai multe produse cum ar fi spre exemplu: o paine, o sticla de vin, o matura, o fata de masa – se pot creea asocieri ca cele de mai jos:

1. o lumânare aprinsa infipta intr-o paine,
2. o lebada care isi incolaceste gatul in jurul sticlei de vin,
3. un trident care este folosit in lupta cu o matura :))
etc.

! Cu cat asocierile sunt mai creative cu atat memorarea este mai rapida.

Alte metode de memorare rapida - in postarile viitoare.

 

Daca ai ajuns pe acest site inseamna ca esti preocupat/a de subiectul dezvoltarii memoriei. Impresiile tale in urma lecturarii acestui articol sunt esentiale pentru producerea urmatoarelor postari. Exprima-ti parerea; multumesc!  4 comments for “Manual de utilizare a creierului

 1. maria
  November 9, 2011 at 5:24 pm

  Prima lectie din manual e interesanta,eu nu m-am gandit niciodata sa asociez cuvintele cu numerele.Metoda mea de memorare e sub forma de “poezie”(de rima):D astept cu nerabdare si urmatoarele postari!

 2. Tudor - Dan Pop
  November 9, 2011 at 5:28 pm

  Va continua o serie mai lunga a acestui gen de postari. Asadar te astept cu drag. :D

 3. ana
  November 10, 2011 at 12:51 pm

  Interesant si util!!! Chiar am sa pun in aplicare aceasta metoda. Ma bucur ca ai revenit cu noi articole, waiting for the next!

 4. Tudor - Dan Pop
  November 10, 2011 at 12:57 pm

  Ma bucur ca pot sa fiu de folos. Iti doresc lectura placuta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *